От личен опит:
Когато аз самият започнах да се занимавам с IPTV преди време, бях тотално объркан. Четох по разни чужди форуми и групи за това “Kodi” и честно казано, в началото ми се видя пълна мъгла. Затова реших да напиша тази тема – така, както ми се искаше някой да ми го беше обяснил на мен, когато тръгвах от нулата.
Накратко: Kodi е безплатен плейър. Помня когато го инсталирах за първи път, отворих го и си викам “Е добре де, къде са ми филмите и каналите?”. Ами… вътре няма абсолютно нищо! Той е просто една красива, празна кутия. За да заработи магията, трябва ние да му “сипем” съдържание под формата на добавки (аддони) или да му заредим плейлистата с каналите (M3U).
Ето как става самата инсталация (споделям от моя личен опит с различни устройства, които съм тествал през годините):
Телевизори/Боксове с Android (Google TV, Nvidia Shield, Xiaomi Mi Box и др.)
Това е буквално най-лесният вариант, който съм срещал, защото приложението го има официално в магазина:
-
Отваряте си Google Play Store на телевизора/бокса.
-
Цъкате на лупичката и пишете
Kodi. -
Като ви излезе синьото лого с К-то – давате му Install (Инсталирай).
-
Като се свали и го отворите за първи път, ще ви пита дали му давате достъп до файловете/медията. Задължително му дайте Allow (Разреши), иначе няма да чете нищо! (Първият път не му дадох и се чудих час защо нищо не работи
).
Amazon FireStick
Тук падна малко борба навремето, понеже Amazon и Google леко се мразят и Kodi го няма в техния маркет. Но му хванах цаката със “странично” инсталиране:
-
На главния екран отивате на Find → Search и пишете
Downloader. Свалете го това оранжево приложение. -
Влизате в Settings (Зъбното колело) → My Fire TV → Developer Options. Включете опцията Apps from Unknown Sources (позволявате на Downloader да инсталира непознати аппове).
-
Отваряте въпросния Downloader.
-
В полето за адрес пишете просто
kodi.tv/download -
На страницата цъкате на логото на Android.
-
Избирате версията ARMV7A (32BIT) (от опит казвам, че това е правилната за 99% от стиковете, 64-битовата често крашва).
-
Файлът ще се свали и после просто цъкате Install. Готови сте!
За Компютър (Windows)
Ако сте с Windows 10 или 11, лично аз препоръчвам мързеливия начин – влезте в Microsoft Store, напишете Kodi и го дръпнете оттам. Плюсът е, че после ще се ъпдейтва напълно автоматично.
Ако пък сте привърженици на конвенционалните неща – влизате в kodi.tv/download, дърпате 64-битовото .exe и цъкате напред-напред.
Моят съвет за езика
По подразбиране като го отворите всичко е на английски. За да го сменим на български:
-
Цъкате горе вляво на Зъбното колело (Settings).
-
Избирате Interface.
-
Вляво отивате на Regional, а вдясно на Language и си скролвате до Bulgarian.
Личен коментар: Преводът на някои места леко куца. Аз дълго време го ползвах на български, но после го върнах на английски, защото така много по-лесно намирах решения в интернет, когато търсех по точните имена на менютата. Но това е изцяло въпрос на личен вкус.
Това е като за начало! В другите теми ще ви покажа през какви мъки минах, докато си подкарам телевизията (чрез PVR) и как най-накрая се преборих с гадното буфериране.
Ако нещо запече при инсталацията, не се смущавайте – питайте долу в темата, минал съм по този път и ще помагам. ![]()