Край на нервите:
преди време бях готов да си счупя нещо! ![]()
Сядам вечерта да гледам някой филм, нета ми е достатъчно бърз и точно като стане напечено… картината замръзва, излиза онова кръгче за часовника (buffering) и нещата умират.
Отначало обвинявах доставчика си на IPTV, после обвинявах интернет провайдъра. Обърнах половината интернет, рових из Reddit и разни забутани форуми, докато не открих истината. Оказа се, че проблемът изобщо не е в доставчиците ми, а в самото Kodi!
Особено на Android телевизори и FireStick-ове, Kodi по подразбиране пази смешно малко памет за видео-кеш (за да е съвместимо и със супер слаби устройства отпреди 10 години). Резултатът: при високо качество на стрийма, кешът пресъхва веднага и картината спира.
Решението? Един малък конфигурационен файл advancedsettings.xml. Откакто го направих, накъсването спря като с магическа пръчка. Ето как да го сложите и вие:
Вариант 1 (За по-мързеливите) – Чрез добавка
Тъй като писането на код дистанционно през телевизор е ад, намерих добавка, която върши цялата черна работа. Горещо препоръчвам този метод, спести ми много главоболия:
-
Отваряте Kodi. Цъкате на Settings (Зъбното колело) → System → Add-ons и включвате онова копче Unknown sources да може да инсталираме каквото искаме.
-
Връщате се в Settings → File manager → Add source.
-
В първото поле
<None>въведете нашия собствен BGTV адрес (така гарантираме, че винаги ще работи):https://kodi.bgtv.online/ -
Второто поле го кръстете нещо от сорта на
BGTV Repoи дайте OK. -
Отивате сега в главното меню на Add-ons → цъкате на Install from zip file. (Съгласявате се с предупреждението). Търсите
BGTV Repo, влизате в папкаbuffering_fixи инсталирате единствения .zip файл вътре (repository.openwizard-2.0.zip). -
Връщате се назад и избирате Install from repository → OpenWizard Repository → Program add-ons → Open Wizard и цъкате Install.
-
Сега като вече сте го инсталирали, го пуснете. Отидете на Maintenance → System Tweaks / Fixes → Advanced Settings.
-
Само цъкате на Generate advancedsettings.xml. Добавката сама ще сканира рам паметта на машината ви и ще ви направи идеалния кеш-файл без да мислите нищо!
-
Задължително рестартирайте Kodi, за да се приложат настройките!
Вариант 2 (За компютърджии) – Ръчен метод
Когато си настройвах Kodi-то на лаптопа, предпочетох ръчния метод, за да си контролирам всичко сам. Създадох си го на Notepad.
- Отваряте един празен текстови документ на компютъра си и копирате ето това вътре (този код ми свърши идеална работа за устройства с поне 2GB рам):
<advancedsettings>
<cache>
<buffermode>1</buffermode>
<memorysize>139460608</memorysize>
<readfactor>20</readfactor>
</cache>
</advancedsettings>
- Запазвате файла, но задължително сменете разширението му от .txt на .xml, така че да се казва точно
advancedsettings.xml. - Сега този файл трябва да се сложи в папката
userdataна вашето Kodi:- Ако сте на Windows: Натискате копчето
Win + R, пишете%APPDATA%\kodi\userdataи Enter. Направо ви отваря правилната папка. Хвърляте файла там. - Ако сте на Android / TV: Тук е малко по-сложно, защото папката е скрита.
- Свалете си приложението X-plore File Manager (от Play Store).
- Отворете го, влезте в неговите настройки (Configuration) и отметнете Show hidden files (Показвай скритите файлове).
- Сега проследете този път:
Вътрешна памет (Internal Storage)→Android→data→org.xbmc.kodi→files→.kodi→userdata. Пускате файла вътре!
- Ако сте на Windows: Натискате копчето
Това е! Настройката принуждава Kodi да буферира далеч по-агресивно IPTV-потока.
Дано ви спаси нервите, както спаси моите!