Как напълно спрях буферирането на Kodi (advancedsettings.xml)

Край на нервите:

преди време бях готов да си счупя нещо! :face_with_symbols_on_mouth:

Сядам вечерта да гледам някой филм, нета ми е достатъчно бърз и точно като стане напечено… картината замръзва, излиза онова кръгче за часовника (buffering) и нещата умират.

Отначало обвинявах доставчика си на IPTV, после обвинявах интернет провайдъра. Обърнах половината интернет, рових из Reddit и разни забутани форуми, докато не открих истината. Оказа се, че проблемът изобщо не е в доставчиците ми, а в самото Kodi!

Особено на Android телевизори и FireStick-ове, Kodi по подразбиране пази смешно малко памет за видео-кеш (за да е съвместимо и със супер слаби устройства отпреди 10 години). Резултатът: при високо качество на стрийма, кешът пресъхва веднага и картината спира.

Решението? Един малък конфигурационен файл advancedsettings.xml. Откакто го направих, накъсването спря като с магическа пръчка. Ето как да го сложите и вие:

Вариант 1 (За по-мързеливите) – Чрез добавка

Тъй като писането на код дистанционно през телевизор е ад, намерих добавка, която върши цялата черна работа. Горещо препоръчвам този метод, спести ми много главоболия:

1. Отваряте Kodi. Цъкате на Settings (Зъбното колело) → SystemAdd-ons и включвате онова копче Unknown sources да може да инсталираме каквото искаме.

2. Връщате се в SettingsFile managerAdd source.

3. В първото поле <None> въведете нашия собствен BGTV адрес (така гарантираме, че винаги ще работи): https://kodi.bgtv.online/

4. Второто поле го кръстете нещо от сорта на BGTV Repo и дайте OK.

5. Отивате сега в главното меню на Add-ons → цъкате на Install from zip file. (Съгласявате се с предупреждението). Търсите BGTV Repo, влизате в папка buffering_fix и инсталирате единствения .zip файл вътре (repository.openwizard-2.0.zip).

6. Връщате се назад и избирате Install from repositoryOpenWizard RepositoryProgram add-onsOpen Wizard и цъкате Install.

7. Сега като вече сте го инсталирали, го пуснете. Отидете на MaintenanceSystem Tweaks / FixesAdvanced Settings.

8. Само цъкате на Generate advancedsettings.xml. Добавката сама ще сканира рам паметта на машината ви и ще ви направи идеалния кеш-файл без да мислите нищо!

9. Задължително рестартирайте Kodi, за да се приложат настройките!

Вариант 2 (За компютърджии) – Ръчен метод

Когато си настройвах Kodi-то на лаптопа, предпочетох ръчния метод, за да си контролирам всичко сам. Създадох си го на Notepad.

1. Отваряте един празен текстови документ на компютъра си и копирате ето това вътре (този код ми свърши идеална работа за устройства с поне 2GB рам):
<advancedsettings>
  <cache>
    <buffermode>1</buffermode>
    <memorysize>139460608</memorysize>
    <readfactor>20</readfactor>
  </cache>
</advancedsettings>
  1. Запазвате файла, но задължително сменете разширението му от .txt на .xml, така че да се казва точно advancedsettings.xml.
  2. Сега този файл трябва да се сложи в папката userdata на вашето Kodi:
    • Ако сте на Windows: Натискате копчето Win + R, пишете %APPDATA%\kodi\userdata и Enter. Направо ви отваря правилната папка. Хвърляте файла там.
    • Ако сте на Android / TV: Тук е малко по-сложно, защото папката е скрита.
      1. Свалете си приложението X-plore File Manager (от Play Store).
      2. Отворете го, влезте в неговите настройки (Configuration) и отметнете Show hidden files (Показвай скритите файлове).
      3. Сега проследете този път: Вътрешна памет (Internal Storage)Androiddataorg.xbmc.kodifiles.kodiuserdata. Пускате файла вътре!

Това е! Настройката принуждава Kodi да буферира далеч по-агресивно IPTV-потока.

Дано ви спаси нервите, както спаси моите!