Как да сложим БГ субтитри на Kodi за под минута

Моят трик:

Още нещо от личния ми опит, което страшно ме дразнеше в началото.

Пускам си някой хубав филм от VOD секцията на доставчика (или пък от локален сървър с изтеглени филми) и… познайте – няма субтитри. :sweat_smile: Рових из настройките, търсех преводи през браузъра на телефона, опитвах се да ги прехвърлям на телевизора… Пълна трагедия и загуба на време.

Накрая, след сериозно ровене из разни онлайн форуми, дойде просветлението. Оказа се, че Kodi има гениална вградена система за теглене на субтитри в реално време, директно докато си гледаш филма. Буквално с две цъкания с дистанционното намира точно превода, който ти трябва.

Ето как си го настроих аз и го препоръчвам на всички мои познати:

Стъпка 1: Да сложим добавките за субтитри (Аддоните)

Хубавото тук е, че абсолютно всичко си го има вградено в самото Kodi, не трябва да теглим нищо извън него.

1. Отивате в главното меню и цъкате на Add-ons (Добавки).

2. Цъкате на иконката-кашонче горе вляво (Package Installer).

3. Избирате Install from repositoryKodi Add-on repository.

4. Скролвате докато намерите категорията Subtitles (Субтитри).

5. Тук ще ви излязат десетки варианти. Аз лично тествах няколко, но в крайна сметка се убедих, че тези двата вършат най-добра работа:

• Намерете OpenSubtitles.org (гледайте да е тази без .com накрая, че старата работи по-безотказно без платени акаунти) и цъкате Install.

• Намерете Subscene.com и пак давате Install.

1. (Супер важно!) За OpenSubtitles.org ви трябва безплатна регистрация в сайта им. Аз първия път пропуснах тази стъпка и се чудех защо ми дава грешки. Като инсталирате добавката, цъкнете пак на нея, изберете Configure, напишете си юзъра и паролата от сайта и дайте OK. Без това няма да ви пусне да теглите!

Стъпка 2: Да го научим да търси първо на Български

В началото Kodi ми предлагаше предимно английски субтитри. Няма смисъл всеки път да ровим ръчно за нашия език. Правим следното:

1. Отивате на главния екран и цъкате Зъбното колело (Settings) горе вляво.

2. Избирате PlayerLanguage.

3. Вдясно на екрана скролвате надолу до секция Download Services (Услуги за изтегляне).

4. Цъкате на Languages to download subtitles for (За кои езици да се тегли).

• Махате английския (или го оставяте като резерва) и си цъкате Bulgarian.
  1. По-надолу има две важни опции: Default TV show service и Default movie service.
  • Цъкате ги и на двете места избирате добавката, която сложихме: OpenSubtitles.org.

Стъпка 3: Как се пускат по време на филм?

Тази част ми е любимата и най-впечатляваща. Като си пуснете нещо за гледане:

1. Вадите менюто с паузата/плей-а (ОК на дистанционното или Enter на клавиатурата).

2. Долу вдясно трябва да има една малка иконка за субтитри (прилича на квадратче с текст вътре).

3. Цъкате на нея и избирате Download (Изтегли).

4. Показва ви се списък с намерените преводи от сайта. Избирате този, който има най-висок рейтинг и той директно се зарежда на екрана за секунда.

Малък трик от мен (Синхронизация):

Случвало ми се е изтеглените субтитри леко да бързат или бавят спрямо видеото. В началото напусто теглех други версии, докато не открих, че в същото меню за субтитри има копче Subtitle offset (Синхронизация). Оттам можете да ги местите напред-назад по време през дистанционното, докато паснат перфектно на говора. Чудна работа!

Тествайте го и казвайте ако има драма! :television: